Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Expoziţie Dorin Baba – „Ostentaţii”

martie 25, 2019 - aprilie 25, 2019

Gratuit

Expoziţie Dorin Baba – „Ostentaţii”

În perioada 25 martie – 25 aprilie 2019, Institutul Francez din Iaşi găzduieşte expoziţia lui Dorin Baba, „Ostentaţii”, curatoriată de Petru Bejan. Vernisajul, care deschide ultima săptămână din cadrul seriei de evenimente dedicate Francofoniei, are loc luni, 25 martie 2019, începând cu ora 18.00, în spaţiul expoziţional al Institutului Francez.

„Pe lângă latura armonică, inocentă și « paș­nică » a artei, există o alta – scandaloasă, agresivă, beli­coasă -, mai puțin vizibilă și evocată cu prudență. Arta « trans­gre­sivă » este aceea care sfidează limitele, familiaritatea, con­venționalul, solicitând publicul la o receptare în răspăr față de standardele obișnuite. Calmul contemplării neutrale este înlocuit, în anumite cazuri, de nervozitatea atitudinii parti­zane, deseori radicale și ostile. Poate arta să de­ranjeze, să sfideze ori să calomnieze, fără a-și diminua din creditul alo­cat? Există o « măsură » de respectat? Trebuie aceasta depă­șită cu orice preț? Până unde se întinde auto­nomia func­țională a artei și ceea ce numim « libertatea de expresie » a artiștilor?

Atentatul de la Paris împotriva publicației de satiră Charlie Hebdo readuce în discuție (pen­tru a câta oară?) excesele comise în temei religios. Există vreo « logică » admisibilă a terorii? Ce principiu sau cauză ar putea legitima crima? Iubirea de Dumnezeu? Ata­șamentul total la o cultură sau la valorile acesteia? Dorința de mântuire cu orice preț? Zelul militant? Frustrările și pulsiunile resentimentare? Setea de răzbunare? Tristul eveniment ridică însă și alte semne de întrebare. Care sunt limite artei? Ce libertăți își mai poate permite aceasta? Cât de oportună ar fi o « cenzură » morală aplicată operelor artistice? Este râsul în sine con­damnabil? Poate o caricatură să inflameze într-atât lumea? Merită să ucizi pentru un simplu desen?

Arta, după cum se vede, și-a pierdut nu doar clasica « autonomie », ci și presupusa inocență. Atelată feluritelor ideologii, aceasta poate semnala probleme, după cum le poate influența ori soluționa. « Arta critică » din zilele noastre se sustrage scrupulelor simplei contemplări estetice. Anga­jați în diverse bătălii, inclusiv cu propria supraviețuire, artiștii caută să atragă atenția, să irite ori să sfideze. Pentru insul resentimentar și intolerant, astfel de libertăți par exc­e­sive și de neiertat. Considerate pe drept cuvânt ca incisive, satira și umorul pot deranja uneori. Însă oricât de corozive ar fi, oricît de mult ar provoca, nimic nu justifică teroarea, barbaria sau crima. Dacă omenie nu e, nimic nu e… Iată, în rezumat, miza Ostentațiilor lui Dorin Baba”. (Petru Bejan)

 

Detalii

Începe:
martie 25, 2019
Se termină:
aprilie 25, 2019
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Institutul Francez Iaşi
Telefon
+40 0232 267 637
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Institutul Francez din Iaşi
Bulevardul Carol I, nr. 26
Iași, 700750 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 267 637
Vezi site-ul web Loc de desfășurare