Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii”

septembrie 14, 2020 - septembrie 24, 2020

Gratuit

Expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii”

Ateneul Național din Iași organizează luni, 14 septembrie 2020, de la ora 17.00 vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”.

Timp de 10 zile, ieşenii vor avea ocazia să viziteze la Ateneul Național din Iaşi o expoziţie inedită, cu obiecte de patrimoniu și documente care au aparţinut Familiei Regale a României, au fost scoase din colecţii private şi urmează să fie licitate.

Evenimentul este organizat alături de Casa de Licitații Historic, din București și aduce în premieră la Iași 400 de exponate.

La inițiativa Managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații Historic, Cezar Florea a anunțat că vine la Iași pentru a pregăti un proiect cultural inedit.

Domnul Cezar Florea, având o experiență de 15 ani în domeniu a declarat: „La început am fost și eu colecționar, iar apoi am decis să fondez această casă de licitații. Pasiunea mea am preluat-o de la părinții mei, care iubeau cărțile, acasă având o colecție impresionantă. Noi ne ocupăm doar de obiecte precum  cele pe hârtie, fotografii, scrisori și cărți unicat. Acum, ajungem pentru prima dată la Iași cu acest proiect unic ce va implica o expoziție cu peste 400 de obiecte ce scot în evidență legătura Familiei Regale a României cu Iașul.”

Expoziţia „România Regală – Mărturiile unei dinastii” va putea fi vizitată gratuit în foaierul Ateneului în perioada 14-24 septembrie.

Printre obiecte se numără şi o fotografie inedită, singura în care apare regele Carol I îngenunchind, fotografie realizată la sfinţirea bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, stema Regatului României din 1921, ordinul Ferdinand I în grad de Colan sau bastonul de mareșal.

Multe dintre exponatele care vor putea fi admirate în cadrul expoziției au legătură nu numai cu Familia Regală a României, ci și cu instituții reprezentative ale Municipiului Iași.

Andrei Apreotesei, Managerul Ateneului Național din Iași, a declarat:

„Este probabil cel mai important eveniment de acest gen care a avut loc la Iaşi. Vor fi piese cu adevărat unice, care au fost scoase din colecţii private, şi care, în zilele de 23 şi 24 septembrie, vor fi scoase la licitaţie aici, la Ateneul Naţional din Iaşi.

Este vorba de o colaborare cu Casa de Licitaţii Historic, ei au făcut şi o cerere de închiriere către noi şi cu mare drag am acceptat, dar cel mai mult mă bucură că timp de 10 zile ieşenii vor putea să vină la Ateneu absolut gratuit şi să vadă colanul regelui Ferdinand I, să vadă bastonul de mareşal sau să vadă poze şi documente care au aparţinut Familiei Regale sau care au fost dăruite de către Familia Regală diferiţilor colaboratori.

Ne bucură că această casă de licitaţie a reuşit să scoată din diverse colecţii fotografii sau documente care au o directă implicare a Familiei Regale în Iaşi.”

Detalii

Începe:
septembrie 14, 2020
Se termină:
septembrie 24, 2020
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizatori

Ateneul din Iași
Casa de Licitații Historic

Loc de desfășurare

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Hartă Google
Telefon
0744652662 / 0751127741
Vezi site-ul web Loc de desfășurare