Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Expoziţia „Iași, capitală de război”

decembrie 1, 2017 @ 8:00 am - ianuarie 18, 2018 @ 5:00 pm

Gratuit

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Muzeul „Vasile Pogor” expoziţia „Iași, capitală de război”, ce marchează un moment important din istoria Iaşului. Încă de la finele anului 1916, administraţia românească s-a retras în Iaşi, orașul găzduind instituţiile statului dar, mai mult decât atât, a devenit, la nivel simbolic, Capitala rezistenţei până la capăt, aşa cum au numit-o istoricii.

Acest episod din istoria Iaşului este reflectat în pagini de corespondenţă, documente, fotografii, cărți și afișe de propagandă.

Pot fi admirate fotografii cu refugiate din Bucovina, transformarea Fabricii Nicolina în fabrică de armament, file cu însemnări și amintiri din timpul războiului semnate de Erast Tarangul și Maximilian Hacman, corespondența dintre Ion Bianu și Petru Poni privind refugierea patrimoniului Academiei Române la Iaşi.

Vizitatorii vor descoperi fotografii și alte documente despre suferinţele Iaşului și implicarea medicilor francezi şi a surorilor de caritate din Misiunea Franceză, scrisori, imagini și volume care evidențiază contribuția unor personalității ale vremii în efortul de război (Regina Maria, Prințesa Olga Sturdza, George Enescu, Barbu Șt. Delavrancea, Mihail Sadoveanu, Sabina Cantacuzino, Ecaterina Iorga, Margareta Poni, Lucia Poni ș.a.).

Se adaugă mai multe afișe de mobilizare a populației și de propagandă franceze, expuse pentru prima dată publicului ieșean, precum și efecte militare.

Expoziția aniversară „Iași, capitală de război” este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Arhivele Naționale Iași în parteneriat cu Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și va putea fi vizitată în perioada 1 Decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, la Muzeul „Vasile Pogor”, în intervalul orar 10:00 – 17:00. Curatorii expoziției sunt Suzana Bodale, Corina Mocanu Irimiță, Iulian Pruteanu și Oana Melinte.

Details

Start:
decembrie 1, 2017 @ 8:00 am
End:
ianuarie 18, 2018 @ 5:00 pm
Cost:
Gratuit
Event Category:

Venue

Muzeul „Vasile Pogor”
Bulevardul Carol I Strada Vasile Pogor
Iasi, 700110 România
+ Google Map
Phone
0232 212 830
View Venue Website