Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Expoziția de sculptură și pictură – Mircea Roman și Florentina Voichi

iulie 1, 2020 @ 10:00 am - iulie 31, 2020 @ 6:00 pm

Gratuit

Expoziția de sculptură și pictură – Mircea Roman și Florentina Voichi

În perioada 1-31 iulie 2020 Galeria de artă DANA găzduiește expoziția de sculptură și pictură semnată de către artiștii MIRCEA ROMAN și FLORENTINA VOICHI.

MIRCEA ROMAN / sculptură

«Sculptura lui MIRCEA ROMAN are o temă centrală şi singulară: Omul, cu două puncte principale de creştere, din care, fără a fi polare, se conturează corpul şi sufletul.

Dacă pentru corp, noţiunea în sine se traduce vizual în fizionomie, înveliş, receptacul şi proiecţiune al întregii game de trăiri umane, de sedimente culturale (cu citări reinterpretate şi actualizate în propria sa cheie din arta Egiptului Antic, pre-columbiană, amerindiană) sufletul are nevoie de un dicţionar diferit pentru a fi descifrat.

Condiţia omului, aşa cum o ciopleşte artistul, apăsat de istorie, îndoit de la mijloc de vânt şi furtună, metaforă a propriei treceri prin viaţă, surprins în momentul de climax al auto-conştientizării dramei, este punctul de plecare al fiecărei lucrări.

Deşi aparent solitare, personajele lui Mircea Roman, fac parte dintr-o epopee post-modernă, în care fiecare funcţionează independent, fragment cu fragment, poveste cu poveste, dezvăluindu-şi expresivitatea hieratică sau abstractizată unii altora în întregul scenografic, şi nouă, privitorilor, ni se arată asemenea unor oglinzi mărturisitoare şi reformatoare, cu puterea de a schimba sau de a învinge, de a ne modela lumea „bolnavă şi dezinformată”.

Pironite pe piedestal, pe perete, pe podea, personajele lui Mircea Roman, monumentale indiferent de dimensiune, se mişcă, zvâcnesc, îşi dărâmă propriul zid interior sau ţintesc ascensiunea sau înălţarea. Mircea Roman este, fără îndoială, sculptorul sufletelor universale.

FLORENTINA VOICHI / pictură

Ceea ce urmăreşte FLORENTINA VOICHI este realcătuirea realității, pentru a dezvălui ceea ce, de altfel, ar fi invizibil ochiului, o imagine totalizatoare, echivalent al vizibilului constituit într-un univers de sine stătător.

În acest univers, artista dirijează lumina, o dozează pentru a emana dinăuntrul tabloului, fără a dezintegra materia, dar oferindu-i o muzicalitate ascunsă.

Privind pictura Florentinei Voichi plutești prin istorie, însă această călătorie nu este una dogmatică, ci un periplu introspectiv, al legăturilor ce există între atomi, frunze de iarbă, ființe, nori și cosmos, în care tot ce se unește poartă pecetea unei solemnități de substanță, a unei verticalități, proiectată în dezlănțuirea și verva cromatică a exteriorului, a dermei.

Aminteam de vocea picturii Florentinei Voichi și nu întâmplător. Chiar dacă dialogul se petrece în interiorul pânzei, ochii personajelor îți vorbesc atunci, când între ele, își comunică stările sufletești, se dezvăluie în vulnerabilitatea clipei. Pictura Florentinei Voichi este una din cele mai frumoase şi oneste pledoarii pentru Pictură, pictură ca “discorso mentale”. »  / Maria Bilașevschi, critic de artă

 

Expoziția va fi deschisă publicului începând de miercuri, 1 iulie, ora 10.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.

Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.

Curatori: Smaranda Bostan, Vlad Nedelcu  /  Critic de artă: Maria Bilașevschi

Details

Start:
iulie 1, 2020 @ 10:00 am
End:
iulie 31, 2020 @ 6:00 pm
Cost:
Gratuit
Event Categories:
,

Organizer

Galeria Dana din Iași
Phone
0740 193 661
Email
dana_art_gallery@yahoo.com
View Organizer Website

Venue

Galeria DANA din Iași
Str. Prof. Cujbă nr. 17
Iași, 700259 România
+ Google Map
Phone
0740 193 661