Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Eveniment de conștientizare „Deschide-ți sufletul”

mai 26, 2017 @ 11:00 am - 1:00 pm

„Cu siguranță, fiecare dintre noi putem deveni vectori de schimbare atitudinală şi conceptuală, promotori ai armonizării perspectivelor asupra problematicii reintegrării sociale a persoanelor private de libertate.

Dincolo de a reconfigura comportamentul persoanelor private de libertate, personalului din penitenciare îi revine și misiunea, adeseori dificilă, de a convinge comunitatea să privească cu alți ochi ceea ce consideră a fi, de regulă, la marginea societății persoanele private de libertate şi de a se implica mai pregnant, prin instituţiile publice, asociaţiile şi organizaţiile nonguvernamentale, în facilitarea reinserţiei sociale a acestora.” (Administraţia Naţională a Penitenciarelor)

Proiectul Strategiei Naţionale de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate este primul pas spre creşterea gradului de securitate comunitară prin eliminare unora din cauzele ce conduc la apariţia infracţionalităţii ca şi soluţie existenţială: asigurarea unui loc de muncă, a unei locuinţe (fie ea şi temporară), toate sub control social.
Şi dacă spunem control social instituţional, trebuie să avem în vedere –în primul rând– că organizaţiile sunt formate din oameni, iar fiecare cetăţean poate acţiona constructiv oriunde ar fi: în vecinătate, la locul de muncă, sau chiar în stradă. Astfel, a preveni este de o mie de ori mai important decât a trata; fie ea şi o „boală socială”. Iar oamenii care lucrează în instituţii, înainte de a crea legi coerente şi cu un conţinut pragmatic, ar trebui să reinstaureze legea bunului simţ. Această ideologie este temelia Proiectului Strategiei Naţionale de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate.

Dacă va fi o temelie solidă, ea va reuşi să susţină construcţia socială, care, etapizat, va însemna:
– dezvoltarea de parteneriate cu instituţiile publice, asociaţii şi organizaţiile nonguvernamentale, comunităţile locale şi facilitarea reintegrării sociale a foştilor infractori;
– elaborarea unor proceduri interinstituţionale referitoare la atribuţiile factorilor implicaţi în procesul reintegrării sociale a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate;
– preluarea cazurilor şi asigurarea asistenţei în perioada postdetenţie.

Luând în considerare direcţiile prioritare de acţiune la nivelul sistemului penitenciar românesc, pentru anul 2017, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este preocupată de concretizarea demersurilor de reintegrare socială prin acţiuni ce vizează mobilizarea partenerilor instituţionali (de stat sau ONG-uri), cât şi prin sensibilizarea membrilor societăţii. Apelul la schimbarea mentalităţii, la abordarea unei perspective etice şi chiar spirituale în relaţia cu semenii noștri (mai ales cu cei care au greşit), urmăreşte să contribuie la creşterea gradului de solidaritate socială.

Solidaritatea socială poate fi un suport pentru controlul social mizând pe om ca entitate bio-psiho-socială.

Vă invităm, așadar, vineri, 26 mai, începând cu ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași să participați la un eveniment menit să aducă mai aproape de societatea civilă soluțiile reintegrării persoanelor ce au fost private de libertate.

Detalii

Dată:
mai 26, 2017
Oră:
11:00 am - 1:00 pm
Categorie Eveniment:

Organizator

Administrația Națională a Penitenciarelor
Telefon
021 2086150
Email
office@anp.gov.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Hartă Google
Telefon
0744652662 / 0751127741
Vezi site-ul web Loc de desfășurare