Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Doar o răsuflare

noiembrie 14, 2017 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Marți, pe 14 noiembrie, la Meru Iași, începând cu ora 19, publicul ieșean este așteptat la proiecția documentarului „Doar o răsuflare” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, 2016) – câștigător al premiului Gopo pentru „Cel mai bun film documentar” din 2017 și unul din cele două filme românești aflate în această ediție la KineDok. Filmul va fi urmat de o sesiune de Q&A alături de regizoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

„Doar o răsuflare” explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Reprezentând atât o călătorie inițiatică, cât și o parabolă teologică, filmul urmărește 7 ani din viața familiei Sircea din Copșa Mică, România, capturând în imagini picturale de poezie pură încercările și necazurile lui Dobrin, ale soției sale Lia și ale celor 3 copii.

Dobrin așteaptă să se întâmple un miracol, care să o facă pe mezina familiei să se ridice din scaunul cu rotile și să poată merge. Pe măsură ce îi vedem copiii devenind adulți, suntem martori la felul în care conexiunea lui strânsă cu Dumnezeu are un impact puternic asupra relațiilor de familie.

Filmul dezvăluie absurditatea și frumusețea, fragilitatea și puterea ființei umane, prinse între iubire și credință, pământ și rai. Reiterând povestea lui Iov, această fabulă existențială despre iubire, credință și ciocnirea dintre ele prezintă schimbările complexe care au loc de-a lungul timpului în cadrul dinamicii emoționale a familiei, pe fondul transformării ecologice, sociale și economice.

Monica Lăzurean-Gorgan este regizoare și producătoare de film documentar și nu numai. Absolventă a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoția 2001), în 2007 a înfiinţat, împreună cu Adrian Sitaru, Adrian Silişteanu şi Adrian Titieni, casa de producţie „4 Proof Film”.

A produs scurtmetrajul „Colivia” (r. Adrian Sitaru), premiat la Berlinală, Grand Prix in Huesca, Uppsala şi alte 25 de premii. De asemenea, a produs şi lungmetrajele „Din dragoste cu cele mai bune intenţii / Best intentions” şi „Domestic”, regizate tot de Adrian Sitaru.

Documentarul „My vote”, având regia și producția proprie, a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film din Sarajevo şi selectat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, Olanda şi la Documenta Madrid, Spania. Monica e şi producătoarea filmului „Nu mă atinge-mă”, debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie, selectat la L’Atelier Cannes 2012, premiat cu trofeul ARTE la Cinemart 2011 şi cu premiul Production Support in Torino Film.

În 2013, Monica Lăzurean-Gorgan a câştigat finanţare EURIMAGES (Fondul Consiliului Europei pentru sprijinul coproducţiei) pentru a produce documentarul „Circuit”, pentru care va semna regia şi al cărui scenariu l-a scris cu Ebba Sinzinger şi Michaela Kirst.

În afară de premiul Gopo, filmul „Doar o răsuflare” a câștigat premiul pentru „Cel mai bun film documentar” în cadrul Festivalului International de Film de la Sarajevo și a obținut premiul pentru „Cel mai bun documentar românesc” la Astra Film Festival în 2016.

Totodată, printre filmele din programul KineDok veți putea regăsi și filme ale festivalului defilme documentare One World Romania, care au fost proiectate la ultima ediție a festivalului din martie 2017. La fel ca până acum, intrarea este liberă pentru toți pasionații de filme documentare!

MERU vă invită să vizionați o serie de filme documentare după următorul program:

  • 14.11.2017 Doar o răsuflare
  • 28.11.2017 FC Roma
  • 05.12.2017 Ne vedem în Cecenia OWR
  • 19.12.2017 Bine ați venit la liceul nostru OWR

Detalii

Dată:
noiembrie 14, 2017
Oră:
7:00 pm - 9:00 pm
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Meru
Bulevardul Carol I, nr. 3
Iasi, 700506 România
+ Hartă Google
Telefon
0332 401 312