Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Conferința „Cum se construiește o carieră artistică astăzi. Mărturii ale Maeștrilor”

ianuarie 23, 2019 @ 4:00 pm - 6:00 pm

Gratuit

Conferința „Cum se construiește o carieră artistică astăzi. Mărturii ale Maeștrilor”

Miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 16:00, în sala Studio Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași se va desfășura conferința cu tema „Cum se construiește o carieră artistică astăzi. Mărturii ale Maeștrilor”.

Invitați speciali sunt actrița Mihaela Arsenescu Werner, violoncelistul Dan Prelipcean, violonistul Bujor Prelipcean și regizorul Alexa Visarion – personalități cu o carieră artistică impresionantă, care ne vor dezvălui adevăruri din culisele unei vieți dedicate performanței. Moderatori: lect. univ. dr. Călin Ciobotari și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță; coordonator: prof. univ. dr. Gheorghe Duțică (director CSUD).

Evenimentul se înscrie în ciclul „Aula Magna. Conferințe Doctorale”, proiect al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, inițiat și coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Duțică (Director Consiliul Studii Universitare Doctorat).

Prin desfăşurarea acestor conferinţe, instituţia noastră organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) se doreşte a fi un forum al cercetării de elită din România şi din străinătate, fiind deschisă participării tuturor celor care doresc să exprime idei, concepţii, puncte de vedere inedite cu privire la diferite domenii de vârf ale cunoaşterii ştiinţifice şi artistice.

Mihaela Arsenescu Werner a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București la clasa profesorului Constantin Moruzan. A debutat pe scena teatrului din Craiova, urmând ca apoi să se transfere la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. A câștigat numeroase premii, dintre care menționăm Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru pentru rolul Beatrice Hunsdorfer din „Efectele razelor gamma asupra anemonelor“, (București 1997), Premiul „Vasile Pogor“ din 1998, de la Iași, acordat de Municipalitate pentru Performanță Profesională, trei nominalizări la UNITER și Premiul UNITER în 2010 acordat de British Council pentru spectacolul „Quartet“. În 2002, actrița a primit din partea Președinției, Ordinul Național pentru merit în grad de Cavaler. În anul 2015 a fost premiată pentru întreaga activitate la Gala UNITER de la București. În paralel cu meseria de actriță, Mihaela Arsenescu Werner a desfășurat până în prezent o bogată activitate didactică.

Bine cunoscutul violoncelist Dan Prelipcean a studiat la Conservatorul „George Enescu” din Iași, iar după absolvire a activat în cadrul orchestrei Filarmonicii „Moldova”, dar și ca profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Este cunoscut, mai ales, în calitate de membru fondator al Cvartetului „Voces” (din anul 1973) – cel mai valoros și longeviv ansamblu de cvartet din România și unul dintre cele mai importante din Europa, cu o activitate artistică de peste patru decenii, timp în care în care au susținut aproximativ 4000 de concerte. Violoncelistul este laureat al mai multor competiții internaționale pentru cvartet de coarde, dintre care le menționăm pe cele din Colmar, Franța (1974), Bordeaux, Franța (1976), Hannovra, Germania (1979).

Violonistul Bujor Prelipcean a studiat la Galați, apoi la Conservatorul „George Enescu” din Iași. Pe lângă cariera de interpret, s-a remarcat prin abilități manageriale deosebite, în calitate de director general al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, între 1984-1988 și apoi din 1999 până în prezent. Este considerat una dintre cele mai marcante personalități muzicale din România. La fel ca fratele său, violoncelistul Dan Prelipcean, este membru fondator al cvartetului „Voces”, participând la numeroase cursuri în țară și străinătate, sub îndrumarea maeștrilor: Wilhelm Georg Berger, Friederich von Hausegger, Uzi Wiesel, Vilmos Tatray, Amedeo Baldovino și a membrilor Cvartetului „Amadeus”. Pe lângă activitatea camerală, Bujor Prelipcean a desfășurat o intensă activitate solistică, susținând numeroase recitaluri și concerte în țară și străinătate. După absolvirea cursurilor universitare, devine cadru didactic la catedra de interpretare a Conservatorului „George Enescu” (în prezent, Universitate Națională de Arte „George Enescu” din Iași).

Alexa Visarion, regizor și scenarist de teatru și film, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, secția regie de teatru, în 1971, la clasa lui Radu Penciulescu. Alexa Visarion a desfășurat o bogată activitate teatrală în țară și străinătate, a montat numeroase spectacole în Europa și America, demonstrând de fiecare dată profesionalism și talent. A fost prezent ca profesor invitat la universități prestigioase din lume, primind, de asemenea, o serie de premii pentru spectacolele de teatru și filmele sale.

În 2002 Președinția României i-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2005, UNITER l-a răsplătit cu Premiul pentru întreaga activitate, pentru realizările deosebite de-a lungul întregii sale cariere. Meritele deosebite i-au fost recunoscute și materializate și prin următoarele distincții universitare: Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (2008), Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea de Arte din Târgu Mureș (2013), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (2013) și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București (2014).

Detalii

Dată:
ianuarie 23, 2019
Oră:
4:00 pm - 6:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorie Eveniment:

Organizator

Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”
Telefon
0232 212549
Email
secretariatficsmt@gmail.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi
Str. Costache Negruzzi 7-9
Iași, România 700126 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 212548
Vezi site-ul web Loc de desfășurare