Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Comemorarea a 76 de ani de la Pogromul de la Iaşi la Institutul Francez

iunie 27, 2017 @ 6:00 pm - iunie 30, 2017 @ 8:00 pm

Free

Platforma Viitorul Memoriei pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media, al cărei itinerariu a inclus până acum oraşele Bucureşti, Oradea şi Cluj, ajunge la Iaşi în contextul comemorării a 76 de ani de la Pogrom.

Alături de Asociaţia Quantic, Institutul Francez din Iaşi invită publicul la o serie de evenimente cu intrare liberă, al căror scop este acela de a ne solidariza împotriva ororilor istoriei şi de a construi împreună un viitor mai bun.

Aceste evenimente vor debuta marţi 27 iunie, ora 18.00, la Institutul Francez, bulevardul Carol I nr. 26, cu vernisajul expoziţiei „Iaşi, zile Negre”, urmat de un recital de pian: Sonata nr. 2, de Anatol Vieru, interpretată de Laura Turtă.

Expoziţia „Iaşi, zile negre” cuprinde o serie de zece desene şi cărţi de artist cu poeziile lui Benjamin Fondane, create de Samy Briss (n. 1930 România, trăieşte în Franţa), precum şi o arhivă bogată de cărţi, texte şi material documentar cu mărturii despre perioada războiului şi Pogromului de la Iaşi din 27-30 iunie, 1941. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 10 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-21.00.

La acestea se adaugă trei proiecţii de filme cu subtitrare în limba română, care vor avea loc vineri, 30 iunie, începând cu ora 18.00, în Galeria „Benjamin Fondane” a Institutului Francez:

  • Mamaliga Blues, de Cassio Tolpolar (Brazilia, 2014), 56 min, documentar
  • Das Kind, de Yonathan Levy (Franta, 2010), 93 min, documentar
  • Transnistria: The Hell, de Zoltan Terner (Israel, 1996), 41 min, documentar

„Misiunea acestui proiect este de a face cunoscut publicului trecutul țărilor implicate și trecutul fiecărui oraș, reactivând memorii prin intermediul artei contemporane și media, legând trecutul de prezent, documentând mărturiile ultimelor supravieţuitoare şi ultimilor supravieţuitori, personalizând istoria prin istorii orale, creând legături între oameni și deschizând spațiile publice spre dezbatere și înțelegere reciprocă.

Proiectul funcționează, de asemenea, ca model pentru dezvoltarea unei conştiinţe mai profunde prin acțiune, opunându-se astfel creșterii naționalismului, antisemitismului și urii etnice.” (Olga Ştefan, curatoarea şi iniţiatoarea proiectului)

Institutul Francez din Iaşi se alătură, ca în fiecare an, instituţiilor şi actorilor culturali care consideră că memoria este fundamentală pentru viaţa unei comunităţi. Proiectul curatoriat de Olga Ştefan, alături de echipa de implementare formată din Ioana Florea şi Katia Pascariu, corespunde întru totul acestei idei şi se încadrează în programul Memorie şi istorie al Institutului Francez din Iaşi, prin care se urmăreşte construirea unui spaţiu al dialogului şi al toleranţei.

Detalii

Începe:
iunie 27, 2017 @ 6:00 pm
Se termină:
iunie 30, 2017 @ 8:00 pm
Cost:
Free
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Institutul Francez din Iaşi
Bulevardul Carol I, nr. 26
Iași, 700750 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 267 637
Vezi site-ul web Loc de desfășurare