Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Club CLEPSIDRA: „Marin Preda: viața ca o ficțiune”

mai 25, 2017 @ 2:00 pm - 4:00 pm

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează joi, 25 mai 2017, cu începere de la ora 14.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola, nr. 34) o nouă întâlnire-dezbatere a Clubului Clepsidra, ediție dedicată scriitorului Marin Preda, de la a cărui moarte fulgerătoare s-au împlinit, pe 16 mai, 37 de ani (n. 05.08.1922 – d. 16.05.1980).

Prof. univ. dr. Constantin Dram va susține conferința „Marin Preda: viața ca o ficțiune”:
„Marin Preda a fost printre primii mari scriitori români care a simțit nevoia să dezvăluie mecanismul care determină nașterea prozei artistice, în interviuri și articole de notorietate maximă la vremea apariției lor. Relația dintre istorie și ficțiune a fost/ este una dintre cele mai comentate în cultura scrisă, având un mare punct de pornire în discursul metaromanesc din Don Quijote, devenind apoi un punct forte al dezvăluirilor făcute în timp de către marii prozatori. Din acest punct de vedere, proza lui Marin Preda, asociată cu receptarea marilor pulsiuni ale istoriei imediate, ca și cu subiectivitatea artistică a unui mare creator, este un câmp uriaș de interpretare, mai cu seamă prin faptul că modernitatea și postmodernitatea se lasă din ce în ce mai mult influențate și de varii câmpuri ficționale, în modalități mai mult sau mai puțin explicite.” (prof. univ. dr. Constantin Dram)

Finalul întâlnirii va fi rezervat întrebărilor din public, cea mai pertinentă întrebare fiind premiată cu un pachet de cărți.

Detalii

Dată:
mai 25, 2017
Oră:
2:00 pm - 4:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Loc de desfășurare

„Ion Creangă” (Casa Sindicatelor) a Bibliotecii Județene Iași.
Bulevardul Socola 134
Iasi, 700187 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 435 158