Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Căutăm Ateneu!

iulie 10, 2020 - iulie 17, 2020

Căutăm Ateneu!

În contextul în care Ateneul împlinește anul acesta 100 de ani, dar și pentru că prima societate, intitulată „Ateneul Român” a luat ființă la Iași, în 1860, având-l  președinte fondator pe Mihail Kogălniceanu, echipa Ateneului Național din Iași demarează campania Căutăm Ateneu!

În perioada interbelică, în care cultura românească cunoștea o reală dezvoltare, la nivel național fuseseră contruite peste 300 de Atenee Populare, locuri culturale care deserveau comunități mai mici sau mai mari. La nivelul orașului Iași, Ateneului Național din Iași a descoperit șapte astfel de așezăminte culturale, care au luat naștere în perioada interbelică. Astfel, pe lângă Ateneul Popular din Tătărași, care se afla pe locul actualei clădiri, instituția a mai identificat: Ateneul Popular Toma Cozma, Ateneul din Nicolina, Ateneul Sfântul Haralambie, Ateneul Popular Armenesc, Ateneul Popular Ghica Vodă, Copou și Ateneul Anghelescu de pe Sărărie.

„Rând pe rând, începând cu Ateneul Popular din Tătărași, au început să ia ființă în toată țara, nu numai în Iași, Ateneele Populare. Au existat foarte multe Atenee de acest fel, astfel încât la nivelul întregii țări erau peste 300 de astfel de așezăminte culturale. Într-o primă etapă, dorim să ne concentrăm atenția asupra municipiului Iași și am constat că în anii 1930 erau 7 Atenee Populare.”        (Andrei Aprotesei, Manager Ateneul Național din Iași).

În acest sens, Ateneul Național din Iași apelează la toți ieșenii din zonele unde existau vechile Atenee, dar nu numai, să sprijine această campanie cu fotografii sau orice alte informații, pentru a putea fi adunate cât mai multe date  despre aceste clădiri sau despre locurile unde au fost odată aceste locuri de cultură.

Toate aceste documente vor fi cuprinse într-un album care va prezenta elemente ale manifestărilor culturale ieșene din perioada interbelică, urmând ca, mai apoi, proiectul să poată fi extins la nivel regional și național.

Details

Start:
iulie 10, 2020
End:
iulie 17, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Ateneul din Iași
Phone
0332 408966
Email
office@ateneuiasi.ro
View Organizer Website

Venue

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Google Map
Phone
0744652662 / 0751127741
View Venue Website