Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cartea de Aur a Conservatorului s-a întors în patrimoniul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași

ianuarie 15, 2019 - ianuarie 20, 2019

Cartea de Aur a Conservatorului s-a întors în patrimoniul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași

În ziua de 20 decembrie 2018Cartea de Aur a Conservatorului și Fila cu dedicația și autograful maestrului George Enescu s-au întors acasă, în patrimoniul Universității Naționale de Arte din Iași!

Evenimentul a avut loc prin bunăvoința fiicei, Ionuța-Veronica Iwanaga și a soției colecționarului-anticar Dumitru Grumăzescu, doamna Elena Știrban.
Documentele de inestimabilă valoare istorică și simbolică au revenit în instituția de unde au dispărut în mod misterios, cu aproape șaptezeci de ani în urmă, după închiderea Conservatorului din Iași, în anul 1950.
Cartea de Aur conține semnături și relatări de mare valoare pentru Iașul muzical, între care: dedicația lui Alfonso Castaldi (1874–1942, dirijor, profesor și compozitor italian, stabilit în România), o amplă relatare a unor evenimente din activitatea Conservatorului și a vieții muzicale ieșene din perioada 1939–1945, semnată de Radu Constantinescu (profesor de pian și Rector al Conservatorului între anii 1924–1930), textul emoționant al lui Achim Stoia (profesor și compozitor, rector al Conservatorului și director al Filarmonicii ieșene, la mijlocul veacului trecut) în momentul desființării Conservatorului în 1950, precum și mențiuni privitoare la deschiderea cursurilor în perioada 1940–1943, cu semnături ale multor alte personalități, a căror creație și activitate este studiată astăzi de către studenții și cercetătorii noști.
De o însemnătate documentară deosebită este fila cu dedicația din 1942 și autograful maestrului George Enescu, ce a fost ruptă la un moment dat din Cartea de Aur, înstrăinată și ulterior recuperată, în cursul anului 2010, potrivit relatării colecționarului Dumitru Grumăzescu.
Documentele au fost semnalate de regretatul anticar la o întâlnire pe teme muzicale, ce a avut loc la Muzeul Unirii, în toamna anului 2011. Răspunzând unei firești curiozități profesionale, d-na prof. univ. dr. Carmen Chelaru (titular la catedra de istoria muzicii a Universității Naționale de Arte ieșene) a realizat în iarna 2015, un interviu cu colecționarul din Str. Lăpușneanu, pe tema prețiosului document. Ulterior, prof. Carmen Chelaru a publicat un articol în care a relatat pe scurt istoria Cărții de Aur a Conservatorului și interviul cu D. Grumăzescu. Articolul se încheia cu speranța ca valorosul document să revină în patrimoniul instituției academice de artă ieșene, în urma inițierii unei colaborări între conducerea acesteia și colecționar.
Cartea de Aur a Conservatorului este „martor al istoriei învățământului muzical ieșean din veacul trecut”, scria d-na Chelaru, în articolul Aventura unui document istoric, publicat în Filarmonica Magazin nr. 11, din aprilie 2015. Timpul a trecut și soarta Cărții părea că nu avea să se schimbe.
După trecerea la cele veșnice a colecționarului-anticar (în iulie anul trecut), în ultimele zile ale anului 2018, prof. C. Chelaru a readus în atenția conducerii universității problema solicitării și obținerii acesteia.
Printr-un gest de mare generozitate și sensibilitate față de istoria culturală a Iașului, doamna Elena Știrban și fiica ei, doamna Ionuța-Veronica Iwanaga au acceptat să doneze Cartea de Aur a Conservatorului instituției căreia îi aparținuse dintru început. Preluarea a avut loc în 20 decembrie 2018, la sediul Anticariatului Dumitru Grumăzescu din str. Lăpușneanu.
Avem astăzi, în sfârșit, privilegiul de a răsfoi cu evlavie pagini de istorie, pagini de emoții și trăiri ale celor care au lăsat în memoria timpului compoziții muzicale neprețuite, o activitate de concerte impresionantă, interpreți de valoare, personalități care au pus bazele învățământului superior artistic modern la Iași.
Ne exprimăm și pe această cale, întreaga gratitudine față de doamnele Ionuța-Veronica Iwanaga și Elena Știrban, pentru gestul de altruism și noblețe!
Cartea va fi accesibilă cititorilor, în format electronic și fotocopiat, originalul având circulație limitată, în scopul conservării și protejării lui, conform normelor de conservare a publicațiilor de patrimoniu. În cazuri speciale, originalul va putea fi consultat de către cercetătorii interesați, în Sala Fond Documentar a Bibliotecii UNAGE, cu măsurile de protecție implicite.

Dalia Rusu-Persic,
Director, Biblioteca Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași

 

 

Detalii

Începe:
ianuarie 15, 2019
Se termină:
ianuarie 20, 2019
Categorie Eveniment: