Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Brâncuși la Ateneul Național din Iași

februarie 19, 2021 @ 1:00 pm - 9:00 pm

Lei5

Brâncuși la Ateneul Național din Iași

Vineri, 19 Februarie 2021, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea marelui artist român Constantin Brâncuși, Ateneul Național din Iași organizează o serie de evenimente în premieră pentru publicul iubitor de artă și frumos.

Expoziții de sculptură, pictură și fotografie, un concert al Corului Marii Uniri, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași și o proiecție a documentarului „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit” sunt principalele evenimente ale zilei de 19 februarie.

Programul de manifestări al zilei va începe, la ora 13.00, cu lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”.

Sculpturi semnate de artiștii Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Richard Hette, Oscar Han, Ion Jalea, Ion Iancuț, Dan Covătarul, Gheorghe Adoc, Gabriela Adoc, Rădulescu Gir, Boris Caragea, Cornel Medrea, Gheorghe Munteanu, Felix Aftene, Iftimie Bârleanu, Gheorghiță Brădățanu, Constantin Crengăniș, Vladlen Babcinețchi, Alin Neacșu, Leontin Păun, Lucian Smău, sau Sorin Purcaru, vor putea fi admirate în foaierul Ateneului ieșean.

Totodată lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, specializarea sculptură, al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, sau al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași, vor putea fi admirate atât la interiorul cât și la exteriorul clădirii.

Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va putea observa, în premieră, o scrisoare scrisă și semnată olograf de către marele sculptor Constantin Brâncuși.

Expoziția și obiectul Brâncuși vor putea fi vizionate timp de 30 de zile, iar taxa de vizitare este de 5 lei.

Programul dedicat acestei zile va continua cu vernisajul expoziției de fotografie „Creația lui Brâncuși”, de la ora 13.30, în Mica Galerie de Artă, aflată la etajul întâi al Ateneului. Expoziția va conține fotografii ale celor mai cunoscute opere create de Constantin Brâncuși.

Program

De la ora 14.00, în Galeria Veche va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie semnate Iftimie Bârleanu.

De la ora 17.00, la Capela Artiștilor din cadrul Ateneului Național din Iași, va fi oficiată slujba de pomenire a marilor sculptori români, trecuți la cele veșnice.

Începând cu ora 18.00, pe fațada Ateneului vor fi proiectate imagini ale marilor sculptori români. De asemenea, Ateneul va fi iluminat arhitectural în culorile tricolorului (albastru, galben și roșu).

De la ora 19.00, la Sala „Eduard Caudella” – Casa Balș, a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, va avea loc un concert omagial al Corului Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeșanu, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

Ziua se încheie la Cinema Ateneu, unde, de la ora 20.00, va rula filmul „Constantin Brâncuși – coloana sau lecția despre infinit”, un documentar semnat de Laurențiu Damian. Biletele pentru proiecție costă 12 lei și pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.cinemaiasi.ro, sau de la casieria Ateneului.

Evenimentele sunt organizate de Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Arte Vizuale si Design, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu din Iași”, secția sculptură, coordonatori Decan lect. univ. dr. Adrian Stoleriu și lect. univ. dr. Mircea Ștefănescu, Colegiul Național de Artă „Octav Bancilă”, coordonator prof. Gheorghe Gheorghiță-Vornicu, directorul Colegiului, și cu Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, coordonator Vlad Baba, managerul instituției, și Ana Maria Negară, profesor al clasei de sculptură.

Detalii

Dată:
februarie 19, 2021
Oră:
1:00 pm - 9:00 pm
Cost:
Lei5
Categorii Eveniment:
, , ,

Organizator

Ateneul din Iași
Telefon
0332 408966
Email
office@ateneuiasi.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Hartă Google
Telefon
0744652662 / 0751127741
Vezi site-ul web Loc de desfășurare