Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Baladă pentru chiriașul grăbit (19-20 martie 2021)

martie 19, 2021 - martie 20, 2021

Gratuit

Baladă pentru chiriașul grăbit (19-20 martie 2021)

În ziua de 20 martie 2021, se vor împlini 135 de ani de la nașterea lui George Topîrceanu (20 martie 1886 – 7 mai 1937), „poet până în măduva oaselor” (Liviu Rebreanu), prozator, memorialist şi publicist, cu diverse preocupări artistice, prea puțin cunoscute publicului. Anual, în luna martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de evenimente dedicate acestuia, în cadrul evenimentului de tradiție „Baladă pentru chiriașul grăbit”.

Se va lansa o nouă pagină în cadrul platformei online eArhivă

➡️ Se va lansa o nouă pagină în cadrul platformei online eArhivă. Proiectul își dorește să faciliteze accesul la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor materiale din Arhiva MNLR Iași. Pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, toți cei interesați vor avea acces, din data de 19 martie, la pagina lui George Topîrceanu, cuprinzând biografia poetului și documente din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Volumul al IV-lea din Colecția Restitutio a Editurii Muzeelor Literare Iași este intitulat: Muzeul „George Topîrceanu”

➡️ Volumul al IV-lea din Colecția Restitutio a Editurii Muzeelor Literare Iași este intitulat: Muzeul „George Topîrceanu”. Din istoria casei cu amintiri de pe strada Ralet. În cadrul acestei colecții, Iulian Pruteanu-Isăcescu, istoric și muzeograf, prezintă și aduce în centrul atenției cititorilor povestea fiecărui muzeu, cu detalii biografice și istorice de interes atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiștii din domeniu. „Sintetizând, lucrarea punctează momentele importante ale vieții lui George Topîrceanu: povestea familiei, venirea la Iași, perioada colaborării cu «Viața românească» și «Însemnări literare», participarea la război, prizonieratul, prietenii și iubirea descoperite la Iași. Toate într-un flux narativ atractiv, articulat, trecerile de la un moment la altul impunându-se firesc”, scrie în prefața lucrării Valentin Talpalaru, scriitor și muzeograf MNLR Iași.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, anunță ediția a II-a a concursului de fotografie George Topîrceanu și Academia copiilor

➡️ Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, anunță ediția a II-a a concursului de fotografie George Topîrceanu și Academia copiilor. Pentru că George Topîrceanu este mai puțin cunoscut publicului ca fotograf pasionat, proiectul le propune copiilor care-i împărtășesc pasiunea să-și fotografieze animalul de companie. Fotografiile selectate vor face obiectul unei expoziții speciale, care va fi organizată la Muzeul „George Topîrceanu” Iași.

Diana Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, și Ioana Leontioaia, educator muzeal MNLR Iași, vor organiza activitatea „Să-l cunoaștem pe Top”

➡️ Diana Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, și Ioana Leontioaia, educator muzeal MNLR Iași, vor organiza activitatea „Să-l cunoaștem pe Top”. Se vor întâlni (via Zoom) cu elevii clasei a III-a ai Școlii Gimnaziale Internaționale Spectrum Iași, pentru care au pregătit o serie de activități speciale: povestiri inedite despre poet, ghicitori, joc de tipul „info-cart”, concurs word-wall plin de surprize (coordonatori: Crina Ivașcu, profesor învățământ primar, și Mihaela Ciobotari, bibliotecar). Activitatea face parte din programul de educație muzeală Academia Copiilor, oferind elevilor prilejul de a afla amănunte despre pasiunile nenumărate ale poetului.

Detalii

Începe:
martie 19, 2021
Se termină:
martie 20, 2021
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române Iași