Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Au fil des mots – Pe firul cuvintelor, întâlnire poetică

decembrie 10, 2019 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Au fil des mots – Pe firul cuvintelor, întâlnire poetică

Întâlnire poetică, marţi, 10 decembrie 2019, ora 18.00, Instititutul Francez din Iași

Invitaţi: poeta Cécile Ouhmani și violonistul Marcian David

Moderatoare : Muriel Augry-Merlino

Pe firul cuvintelor…Cuvintele se ţes de la un tărâm la altul, de la un om la altul printr-un suflu puternic, atemporal. Acesta este motto-ul seriei de întâlniri poetice lansate de Institutul Francez din Iași!

Întâlnirile poetice „Au fil des mots” sunt ancorate în realitatea locală a orașului Iași, Capitală a Tineretului din România 2019/2020, care acordă un loc preponderent literaturii.

Institutul Francez din Iași lansează o serie de întâlniri poetice recurente în colaborare cu diverși parteneri, întâlniri care se plasează în cadrul deja existent la Iași graţie Festivalului Internaţional de Literatură și Traduceri. Cuvântul-cheie al acestor întâlniri este continuitatea culturală și literară în rândul cititorilor.

„Au fil des mots” reprezintă o serie de întâlniri aflate la intersecţia mai multor arte precum muzica, pictura, fotografia și teatrul. Obiectivul este acela de a atrage un public cât mai larg. Poeţii invitaţi sunt poeţi confirmaţi de expresie română sau franceză și, în egală măsură, poeţi debuanţi. De asemenea, aceste întâlniri vor fi deschise și poeţilor de alte naţionalităţi prin intermediul traducerilor.

Vor fi întâlniri conviviale, festive, care vor aduce în prim-plan originalitatea, singularitatea și al căror scop este acela de a pune în evidenţă vitalitatea scriiturii poetice prin lecturi, improvizaţii, dezbateri.

Prima întâlnire va avea loc marţi, 10 decembrie, ora 18.00, la Institutul Francez din Iași. Invitata acestei prime întâlniri este poeta Cécile Oumhani, acompaniată la vioară de Marcian David.

Cécile Oumhani

Cécile Oumhani este poetă și romancieră. Scriitura ei explorează diferenţele între locuri și culturi. Legăturile cu Tunisia stau la baza mai multor cărţi scrise de aceasta. A fost profesor-cercetător la Universitatea Paris-Est Créteil până în 2012, fiind specializată în scrierile femeilor din literatura post-colonială. În cadrul întâlnirii de la Institutul Francez, va vorbi despre cele mai recente publicaţii: Passeurs de rives, volum ilustrat de Myoung-Nam Kim, La Tête à l’Envers, Nevers, 2015 și Poussières de collines, carte de artist, colecţia Livre-ardoise, Ed. Transignum, Paris, 2015. A primit Premiul european francofon Virgile 2014 pentru întreaga operă.

Marcian David

Binecunoscut publicului ieșean, Marcian David este profesor emerit al catedrei de vioară, muzică de cameră și orchestră ale Facultăţii de interpretare de la Universitatea de Arte „George Enescu”, fondator al ansmablului LA CAMERATA. Cu o activitate dirijorală impresionantă, este de asemenea violonist, calitate în care este invitat de Institutul Francez în cadrul acestei prime întâlniri poetice.

Detalii

Dată:
decembrie 10, 2019
Oră:
6:00 pm - 8:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Institutul Francez Iaşi
Telefon
+40 0232 267 637
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Institutul Francez din Iaşi
Bulevardul Carol I, nr. 26
Iași, 700750 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 267 637
Vezi site-ul web Loc de desfășurare