Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene – expoziție de carte organizată de Departamentul Colecții speciale

noiembrie 7, 2019 @ 8:00 am - noiembrie 27, 2019 @ 5:00 pm

Gratuit

Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene – expoziție de carte organizată de Departamentul Colecții speciale

Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihailene – expozitie de carte organizata de Departamentul Colectii speciale, deschisa publicului în perioada 7-27 noiembrie 2019, în spatiul expozitional de la etajul I, sediul central al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

Zilele Bibliotecii stau anul acesta sub semnul celor 180 de ani de evolutie neîntrerupta a acestei institutii de cultura. Tragându-si seva din vechile biblioteci ale Academiei Vasiliene de la 1640, ale bibliotecilor manastiresti de la Sf. Sava si  Barnovschisi ale Academiei Domnesti, biblioteca se reorganizeaza pe principii moderne odata cu fondarea Academiei Mihailene.  De-a lungul timpului, biblioteca, asemenea Academiei, a trecut prin reorganizari succesive, colectiile îmbogatindu-se prin donatiile personalitatilor culturale ale vremii.

Înfiintarea Academiei Mihailene în 1835 si înzestrarea bibliotecii în 8 noiembrie 1839 cu „600 tomuri alese” se leaga de numele domnitorului Mihail Sturdza. Educat în spiritul Luminilor franceze, viitorul domn regulamentar vorbea curent limbile greaca si franceza, cunostea latina, rusa, italiana si engleza si avea vaste cunostințe în domeniul istoriei, filosofiei, jurisprudentei si matematicii. Gestul nobil facut de domnitor, care se înscrie în galeria donatorilor bibliotecii, este sarbatorit în fiecare an la 8 noiembrie în cadrul Zilelor Bibliotecii.

Expozitia Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihailene propune o selectie de carti din inestimabilul tezaur al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, marturie a continuitatii în timp a acestui lacas de cultura. Ex-librisul stampila al Bibliotecii Academiei Mihailene de pe paginile volumelor atesta drumul lung si sinuos parcurs de biblioteca si de colectiile ei, precum si faptul ca doar biblioteca asigura perenitatea valorilor. La cei 180 de ani de la organizarea ei  moderna, biblioteca ramâne înca un loc de pelerinaj spiritual.

Detalii

Începe:
noiembrie 7, 2019 @ 8:00 am
Se termină:
noiembrie 27, 2019 @ 5:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
, ,

Loc de desfășurare

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”
Strada Păcurari 4
Iași, 700511 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 264245
Vezi site-ul web Loc de desfășurare