HomeMuzeeBojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă

Scurt istoric

„Bojdeuca de casuta” cum o numeste insusi Ion Creanga (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889), construita inainte de anul 1850, in mahalaua Ticau, „ce-i mai zic si Valea Plingerei”, a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial de literatura din Romania) la 15 aprilie 1918.

Casuta de pe strada Ticaul de Sus nr. 4 l-a gazduit pe Ion Creanga din vara anului 1872, dupa ce fusese raspopit. Humulesteanul s-a mutat aici, in camera din dreapta, avind-o ca vecina, in cealalta camera, pe Ecaterina Vartic.

Toate Povestile si Amintirile din copilarie au fost scrise in Bojdeuca din Ticau. In anul 1876, o jumatate de an, Mihai Eminescu a locuit aici, traind „fara pic de ginduri rele” impreuna cu Creanga, cu personajele lui, viata adevarata pe care o visa. In bucatarie se afla cuptorul cu hornul asemanator celui de la casa parinteasca din Humulesti, masuta de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana – amintire de la mama sa, portretul Tincai Vartic si alte obiecte memoriale originale.

In camera de lucru pot fi revazute masa de lucru, cu pagini scrise de Creanga, lampa, tocul, calimara, nisipernita, scrinul amintind de cel al lui Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Musnetanu, precum si multe alte obiecte originale. Cerdacul din spatele Bojdeucii, de unde Creanga si Eminescu priveau dealurile Ciric si Sorogari, dar si „pe cerul plin cu minunatii”,aminteste aceasta tulburatoare prietenie. Aici petreceau cei doi ceasuri fara pereche, aici Eminescu povestea lui Creanga „atitea lucruri frumoase… frumoase…”

Cladirea care adaposteste Expozitia documentara Viata si opera lui Creanga, biblioteca si fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918, ca si amfiteatrul in aer liber (proiect realizat de arhitectul iesean Virgiliu Onofrei) au fost construite in perioada 1984-1989 si inaugurate la 11 iunie 1989.

Cel mai vizitat muzeu din Iasi, Bojdeuca „Ion Creanga”, se infatiseaza vizitatorilor din tara si strainatate nu ca o arhiva, ori ca o colectie de documente vechi, originale, ci ca o sinteza vie, ca o oglinda moderna a vietii si operei unui mare creator roman si a lumii romanesti si europene in care a trait Ion Creanga, contemporan cu noi.

Adresa muzeului

Strada Simion Bărnuţiu nr. 4, Iaşi
Tel: 0747.499.488
Persoană de contact: custode Nina Purcaru

Program de vizitare

Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis

Preț bilet:

Preț întreg: 5 lei
Pensionari: 2 lei
Elevi și studenți (individual şi în grupuri – legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu
Grupuri de peste 12 persoane: 4 lei
Taxa de vizitare a expoziţiilor tematice temporare (individual): 3 lei
Taxa de vizitare a expoziţiilor tematice temporare (grup de peste 12 persoane/persoană): 2 lei
Gratuit: în prima duminică a fiecărei luni.
Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi însoţitorilor acestora, copii din casele de asistenţă socială, angajaţi actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională.
Fotografierea şi filmarea în interes personal sunt permise numai în spaţiile extramuzeale.
Pentru fotografieri şi filmări interioare se va solicita acordul direcţiunii M.L.R. (prin serviciul secretariat de la Muzeul „V. Pogor”):
Filmare cu mijloace autonome: 200 lei/oră
Fotografiere cu mijloace autonome: 20 lei/oră
Fotografiere şi filmare cu mijloace care necesită racordare la surse de energie electrică: 300 lei/oră

Share With: