HomeBisericiBiserica Sfântul Andrei din Iaşi

Biserica Sfântul Andrei din Iaşi

Biserica Sfântul Andrei din Iaşi

Biserica „Sfântul Andrei” este o biserică ortodoxă din Iaşi, situată pe strada Sf. Andrei nr. 3. Acest lăcaş de cult a fost construit în anul 1794.

Istoric

Biserica, aflată în apropierea Palatul Culturii, în partea dreaptă a acestuia, spre Podu Roş, a fost ctitorită în anul 1794 de preotul Ioan Buciumaş, ajutat fiind de un negustor, pe nume Neculai, pe locul unei vechi biserici de lemn, construită cu mult înainte.

Terenul unde se află astăzi biserica era denumit atunci Fânăria Domnească şi aici s-au aşezat, începând cu secolul al XVIII-lea, slujitori ai Curţii Domneşti (aflată în apropiere), slujbaşi şi meşteşugari. Astfel, biserica a aparţinut, în timp acestor bresle.

Al doilea hram al bisericii se datorează prezenţei aici, în anul 1886, a icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Mina.

Între anii 1989–1996 biserica a fost reparată capital, a fost mărită şi i s-a adăugat în curte un turn-clopotniţă. La sfinţirea din 1996 a lăcaşului, de către ÎPS Mitropolit Daniel Ciobotea (actualul Patriarh), aici au fost prezente moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse în pelerinaj la Iaşi.

Share With: