Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi
Scurt istoric
1920
La 1 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi aprobă constituirea Societăţii Culturale „Muzeul Oraşului Iaşi” şi a Bibliotecii municipalităţii, la propunerea unor personalităţi, între care: Gh. Ghibănescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costăchescu, Sever Zotta. A fost instalată la început împreună cu Muzeul, într-o clădire ce aparţinuse Direcţiei Societăţii Invalizilor.
1924-1926
N.A. Bogdan alcătuieşte primul catalog al bibliotecii.
1935
Biblioteca municipalităţii devine o instituţie de sine stătătoare, cu un buget propriu.
1937
La 1 iulie, istoricul N. Iorga, unul dintre importanţii donatori de cărţi (574 vol.), vizitează biblioteca şi consemnează: „întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iaşi este una din cele mai frumoase opere culturale.”
Într-un local din curtea mănăstirii Golia are loc deschiderea oficială a Bibliotecii municipalităţii. La eveniment au participat oficialităţile oraşului, personalităţi ale culturii, ca: Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu, Octav Botez, I. Minea sau V. Râşcanu.
1943-1944
Biblioteca – ce deţinea peste 24.000 de volume – este mutată într-un local mai mare, pe strada Lăpuşneanu, deschizându-se pentru public „complet reorganizată” la 5 ianuarie 1944.
1950
Fondul de carte al bibliotecii se risipeşte din cauza ravagiilor războiului.
1950-1989
Biblioteca îşi reîncepe activitatea sub noua denumire de Biblioteca Regională Iaşi, în câteva săli modeste de la parterul Bibliotecii Universitare.
1950-1952
Trecută oficial în acte ca Bibliotecă regională, ea a fost cunoscută, vreme de aproape două decenii, ca Biblioteca „Ion Creangă”.
1952
Primul director din perioada postbelică: Rodica Langmantel.
1955
Fostul Palat Administrativ devine Palatul Culturii, iar Biblioteca Regională este mutată la parterul acestuia, în aripa stângă.
1956
Este înfiinţată o secţie muzicală, cu peste 2000 de discuri.
Se pun bazele bibliografiei locale. Sunt introduse în circuitul informaţional: Anuarul bibliografic al Judeţului Iaşi; sintezele bibliografice: Judeţul Iaşi în presa din ţară şi Viaţa culturală a judeţului Iaşi.
Biblioteca este dotată cu mobilier nou, comandat la o Cooperativă specializată din Rădăuţi. Este introdus sistemul accesului liber la raft.
1963
A luat fiinţă „Studioul artelor”. Clubul „Prietenii muzicii” – program săptămânal de audiţii şi concerte muzicale, prelegeri de istoria muzicii – susţinut de George Pascu.
1968
Biblioteca Regională devine Biblioteca Judeţeană Iaşi, cu atribuţii metodice mai restrânse.
1983
Biblioteca a primit numele de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi. Au fost înfiinţate filialele „1 Mai” şi „Tătăraşi”, iar cele din cartierele Păcurari, Socola, Alexandru cel Bun fie au fost desfiinţate, fie au fost mutate în diferite spaţii.
1987
A fost reînfiinţată Filiala din Păcurari, care s-a adăugat celor trei existente din cartierele Tătăraşi, Nicolina şi Alexandru cel Bun.
Filiala „V. Alecsandri” din cartierul Nicolina este mutată într-un spaţiu nou. Biblioteca Judeţeană şi reţeaua de biblioteci comunale sunt reorganizate.
1991
A fost demarat programul „Schimb de bune practici între bibliotecile judeţene – Compartimentul metodic”.
1992
Are loc prima ediţie a Salonului Internaţional de Carte Românească, în duplex Iaşi (octombrie) – Chişinău (aprilie; august).
1992-1998
Procesul de informatizare al bibliotecii parcurge o fază de experiment (1995-1998), având la bază programul ISIS, pe care s-au constituit bazele de date carte curentă şi retrospectivă şi utilizatori şi s-au efectuat tranzacţiile de împrumuturi.
1994
Filiala din cartierul „Alexandru cel Bun” este mutată într-un spaţiu nou.
1995
Studioul artelor este denumit Sala „George Pascu”, în amintirea profesorului şi muzicologului, care vreme de aproape patru decenii a susţinut „Audiţiile muzicale”.
1996
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” aniversează 75 de ani de la înfiinţare.
1997
Are loc prima ediţie a Simpozionului Naţional „Carte. Cultură. Cunoaştere”.
1998
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” şi Societatea de Limbă Română a Provinciei Voivodina (Republica Serbia) înfiinţează la Novi Sad (Republica Serbia), Centrul Cultural Românesc „Nichita Stănescu”. Sunt înfiinţate noi servicii moderne pentru public – Centrul de Informare Comunitară (C.I.C.) şi Centrul Marketing; Centrul de primire şi înscriere utilizatori, Oficiul de calcul. Este implementat noul sistem de evaluare a activităţii prin indicatori de performanţă – PROBIP 2000. Este introdus noul program de informatizare al Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” şi se constituie baza de date a utilizatorilor; conversia bazelor de date din programul ISIS în TINLIB; prelucrarea curentă şi retrospectivă pe noul program; îngheţarea cataloagelor pe suport tradiţional.
2000
Procesul de modernizare a Bibliotecii, continuă cu introducerea codurilor de bare pentru întreg fondul de carte (Secţiile de împrumut pentru Adulţi şi Copii), elaborarea permiselor cu coduri de bare, utilizarea cititoarelor de coduri de bare; reluarea împrumutului în sistem automatizat pe noul program. Este înfiinţată Secţia de artă şi colecţii speciale „George Pascu”, care cuprinde „Colecţia George Pascu” şi „Sala de carte juridică”.
Începe procesul de realizare, în sistem automatizat, a descrierii analitice (pe parte componentă) a periodicelor intrate în fondul bibliotecii (bibliografie locală, fişiere tematice, alte bibliografii). A fost demarat procesul de inventariere şi descriere, în sistem automatizat, a periodicelor existente şi a documentelor audio-vizuale.
2003
Este înfiinţat Centrul de referinţe electronice şi Internet
2004
Este inaugurat noul sediu al Bibliotecii Ateneu. Biblioteca este cooptată în proiectul de traducere a limbajului de indexare Rameau. Este demarat Proiectul de organizare a Reţelei Metropolitane, prin conectarea la sediul central a primei filiale municipale.
2005
Este inaugurat Compartimentul American Corner, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti.
2008
3 iunie: Este inaugurată Filiala „Mihai Codreanu” şi este deschis Centrul Internet pentru persoanele cu deficienţe de vedere, la sediul Filialei Iaşi a Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
5 septembrie: Sunt inaugurate Centrele Internet cu acces public gratuit de la sediul central şi de la filialele bibliotecii, cu sprijinul financiar al Fundaţiei „Bill & Melinda Gates”, prin Global Libraries, proiect administrat în România de către Fundaţia IREX, cu obiectivul declarat de a deschide asemenea centre în toate bibliotecile publice din România.
2009
iunie: Se reia apariţia Revistei Cronica, editată de Fundaţia Culturală Cronica şi de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Iaşi (Redactor-şef: Valeriu Stancu).
1 august: Lansarea programului „Clubul de vacanţă”, iniţiat de către Serviciul Programe Culturale, cu scopul atragerii copiilor către bibliotecă printr-o gamă diversificată de acţiuni: cursuri de limba engleză, desen, origami, vizionare filme pentru copii etc.
2010
Sediul central al Bibliotecii se mută temporar în sediul fabricii Moldomobila, datorită lucrărilor de reparaţie efectuate în Palatul Culturii.
2011
Consiliul Judeţean Iaşi, în baza Hotărârii nr.133/2011, instituie Premiul anual şi Diploma de Excelenţă pentru „Cel mai bun bibliotecar” şi „Cea mai bună bibliotecă publică” din judeţul Iaşi, care vor fi acordate în fiecare an, cu ocazia Zilei bibliotecarului din România.
23 aprilie: Premiul pentru cea mai bună bibliotecă publică din judeţul Iaşi şi Diploma de Excelenţă, au fost acordate Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru întreaga activitate desfăşurată în folosul comunităţii.
2012
Sediul central al Bibliotecii se mută în Galeriile Comerciale „Ştefan cel Mare”, din Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi îşi reia funcţionarea începând cu data de 1 decembrie.