HomeBiblioteci si librariiBiblioteca Academiei Române – Iaşi

Biblioteca Academiei Române – Iaşi

Biblioteca Academiei Române – Iaşi

Scurt istoric

Biblioteca Academiei Române – Iaşi a fost organizată în anul 1949, la puţin timp după înfiinţarea Filialei Iaşi a Academie Române. Şi-a început activitatea în clădirea fostei Academii Mihăilene.

Primele colecţii s-au constituit din cărţi şi periodice primite de la Biblioteca Academiei din Bucureşti. Acestora li se vor adăuga de-a lungul anilor publicaţii achiziţionate din fonduri bugetare, donaţii, alte transferuri de la Biblioteca Academiei şi publicaţii intrate prin schimb intern şi internaţional.

Insuficienţa spaţiului de depozitare a dus la reorganizarea bibliotecii în anul 1957, prin constituirea de biblioteci subordonate la fiecare institut de cercetare al Filialei.

În anul 1963, ca urmare a demolării clădirii fostei Academii Mihăilene, Filiala Iaşi a Academiei Române s-a mutat în localul vechii Universităţi, actuala clădire a Universităţii de Medicină şi Farmacie, unde Biblioteca beneficia de un spaţiu mai generos.

Un moment important în istoria Bibliotecii Academiei Române – Iaşi a fost anul 1970, când, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, s-a decis ca institutele de cercetare ale Academiei Române să treacă în subordinea Ministerului Învăţământului, a Academiei de Ştiinţe Sociale şi a Academiei de Ştiinţe Medicale, împreună cu toate bunurile lor mobile şi imobile, inclusiv bibliotecile.

Fondul de publicaţii al bibliotecilor de institut a fost predat institutelor aferente, ceea ce a însemnat o modificare majoră a structurii bibliotecii academice ieşene.

În anul 1975, Filiala Iaşi a Academiei Române a decis construirea unui nou sediu pentru Bibliotecă, la intersecţia străzii General Berthelot cu bulevardul 23 August (actual Carol I). Construcţia s-a terminat în 1982, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Elias. Noul sediu al Bibliotecii Filialei, cu spaţiul său elegant, a permis o abordare modernă a serviciilor de bibliotecă.

Adresa: Iaşi, b-dul Carol I, nr. 8, Romania
Telefon: 004 0332 106 502
Email: biblio@acadiasi.ro
Site: bib.acadiasi.ro
Facebook: bibliotecaacademiei.romaneiasi

Share With: